Sık Sorulan Sorular

Diyet yaparken yağlar deri altından dolaşıma katılır. Nefes, dışkı ve idrarla atılır. Yeterince su içilmediğinde atım yavaşlar. Bu da daha az kilo vermek demektir. İçilen diğer sıvılar (Çay, Kahve, Ayran, Meyve Suyu vs.) bu işlevi yeterince göremez. Bu nedenle kişiye göre değişmekle beraber günde ortalama 2 litre su içilmelidir.

Diyetisyen diyeti hazırlarken önce analiz yapar. Kişinin detaylı hikayesini dinler. O kişinin yaşına, boyuna, kilosuna hastalık durumuna ve alışkanlıklarına göre diyet hazırlar. Diyet kişiye özel olduğundan başarı şansı çok daha yüksektir. Bir başkasının veya bir yerden edinilen diyet programının uygulanması daha güçtür. Etkili olmayabilir.

İlaç kullanmanızı gerektiren bir sağlık sorununuz varsa (Diyabet, Hipotiroidi vs.) diyetle beraber ilaçların düzenli kullanımı önemlidir. Ancak sadece zayıflamak için ilaç takviyesi yapmak uygun değildir. Bazen yanlış takviyeler sebebiyle sağlık bozulabilir.

Ortalama 9-12 kilogram denilse de aslında kişinin sahip olduğu kilo bu anlamda esas belirleyicidir. Anne adayı çok zayıfsa daha fazla kilo alabilir ya da anne adayı aşırı kiloluysa sadece bir kaç kilo ile gebeliği tamamlayabilir. Burada esas belirleyici annenin genel durumudur.

Öncelikle kilo almaya engel bir sağlık sorunu olup olmadığı bir hekim tarafından araştırılmalıdır. Herhangi bir sorun olmadığında beslenme alışkanlıklarında doğru besinler kullanılarak miktarlar yavaş yavaş arttırılmalı ve kilo alımı takip edilmelidir. Kilo almak vermekten daha zor olabilir. Sabırlı davranıp aynı zamanda sağlığı da iyileştirildiği göz önünde bulundurmalıdır.

Daha çok oturarak ve hareketsiz çalışan kişilerin doğru beslenmesi metobolizmalarının çalışması bakımından önemlidir. Bol sıvı, bol lifli, doğru karbonhidratlılarla yeterli protein alacak şekilde bir beslenme programı uygulanmalıdır. Şekerli besinler, fazla kafein ofis çalışanlarının tüketimine dikkat etmesi gerekilen unsurlardandır.

Hastalıkların tedavisinde hekimlerin uygun gördüğü ilaçlar doğru zaman ve miktarlarda mutlaka alınmalıdır. Tedavilerde beslenme önemli bir tamamlayıcıdır. Var olan hastalığa uygun olarak hazırlanan bir beslenme programı her zaman tedaviyi hızlandırır. Ve uzun dönemde sağlığın korunmasına yardımcı olur.